🍀Full-service bloemenbedrijf
🍀Compleet en vers assortiment
Bloemen

Hyacint snijbloemen en planten

Levendige kleuren en zoete geur. Hyacinten zijn zeker prachtig! Lees hier hoe je ze zo lang mogelijk kunt laten bloeien.
5 minuten
Hyacint

De prachtige hyacint (Hyacinthus) is vaak het eerste teken van de lente. Deze seizoensbloemen produceren oogverblindende, geurige bloemen in verschillende kleuren, waardoor een vleugje kleur en geur wordt toegevoegd aan bloemenwinkels en boeketten.

Hyacinten komen oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië, inclusief regio’s in Iran en Turkmenistan. De plant heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang gekweekt en gewaardeerd om zijn schoonheid en geur. Tegenwoordig worden hyacinten over de hele wereld gekweekt en genoten. Hyacint behoort tot de familie Asparagaceae.

Over het algemeen is de lente het hoogseizoen voor hyacinten, hyacintenplanten en hyacintenboeketten. In maart en april levert de bloemen export Verbeek & Bol duizenden en duizenden hyacinten naar verschillende delen van de wereld.

Wist je dat sommige landen hun hyacintenseizoen een paar maanden eerder beginnen 😉 Dit komt omdat hyacintenplanten typische kerstbloemen zijn in de Scandinavische landen – samen met amaryllis en helleborus.

Beschikbare hyacintenproducten

Hyacintproducten zijn overal verkrijgbaar, vooral tijdens het lenteseizoen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder tinten wit, blauw, paars, roze en geel. Sommige soorten hebben zelfs meerdere kleuren op dezelfde bloemsteel. Of je nu op zoek bent naar hyacint snijbloemen, planten of arrangementen, je vindt ze online op Verbeek & Bol Webshop.

Snijhyacinten

Een van de meest opvallende kenmerken van hyacintbloemen is hun zoete, sterke geur. De bloemknop van een hyacint bestaat uit meerdere individuele bloemen die dicht op elkaar zijn gepakt, waardoor een compacte en aantrekkelijke bloemtros ontstaat. Ze zijn spectaculair zoals ze zijn. Slechts een paar snijhyacinten kunnen een afgewerkte look creëren voor een feest of tafelsetting.

Er zijn een aantal dingen die cruciaal zijn om te weten over snijhyacinten, om ze langer vers te houden. Ze zijn gevoelig voor bacteriegroei, dus het schoonhouden van het water is essentieel voor hun lange levensduur. Zet de vaas met hyacintenbloemen op een koele plaats, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen. Dit helpt hun versheid te verlengen. Zo blijven hyacintenboeketten langer mooi.

Ook belangrijk: alle delen van de hyacint planten zijn giftig als ze worden ingeslikt. Houd deze bloemen dus uit de buurt van huisdieren en kleine kinderen. Zoals je dat ook doet met alstromeria.

Hyacinten boeketten en hun geur

Hyacint boeketten

Een hyacintenboeket is een prachtige manier om de schoonheid van deze lentebloemen te laten zien. Hyacinten kunnen alleen in een vaas worden gezet of gecombineerd met andere voorjaarsbloemen voor een opvallend boeket. Houd er rekening mee dat hun sterke geur andere delicate geuren kan overweldigen, dus houd rekening met het algemene aroma van het arrangement. Daarom kun je milder geurende bloemen beter combineren met hyacint. Bijvoorbeeld met lisianthus of fresia. Of met een elegante ranunculus.

Met de juiste verzorging kan het snijhyacinten boeket wel een week of langer in een vaas blijven staan, zodat je binnenshuis van hun schoonheid en geur kunt genieten.

Snijhyacint

Hyacintenplanten (Hyacinthus Orientalis)

De hyacintplant (wetenschappelijk bekend als Hyacinthus Orientalis) is een populair voorjaarsbloeiend bolgewas. Het wordt over de hele wereld algemeen gekweekt als tuinplant. Uiteraard kan hyacint ook binnen gehouden worden. Bedenk echter dat de bedwelmende geur bij sommigen allergische symptomen kan veroorzaken.

Hyacint plant

Hyacint Orientalis in de tuin

Bij het verzorgen van Hyacinthus Orientalis draait het om het creëren van de juiste omstandigheden waarin deze prachtige lentebloemen kunnen gedijen. Hyacintenbollen moeten in de herfst worden geplant, idealiter in september of oktober, voordat de grond bevriest. Kies een locatie met volle zon tot halfschaduw. Hyacinten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond constant vochtig, maar niet drassig. Een te hoge vochtigheid kan leiden tot bolrot, zoals bij olea europaea.

Verzorging na de bloei: laat het hyacintblad verwelken en na de bloei op natuurlijke wijze afsterven. Snijd de bladeren pas af als ze geel zijn geworden en volledig zijn uitgedroogd. De bladeren zijn essentieel voor de bol om energie op te slaan voor de groei van volgend jaar. Je kunt andere eenjarige planten of vaste planten rond het vervagende gebladerte planten om het te verbergen.

Hyacint verzorgen

Hyacint binnenshuis verzorgen

De hyacintenplanten binnenhuis kan een heerlijke manier zijn om tijdens de koudere maanden van hun levendige kleuren en zoete geur te genieten. Door deze stappen te volgen, kun je met succes Hyacinthus Orientalis binnenshuis kweken en ervan genieten, waardoor je een vleugje lenteschoonheid en geur in huis haalt.

  1. Kies potten met drainagegaten om wateroverlast te voorkomen. Plant één of meerdere bollen per pot, afhankelijk van de potmaat en jouw esthetische voorkeur.
  2. Zet de hyacintpot op een lichte plek.
  3. Een ideale kamertemperatuur ligt rond de 15-18°C. Koelere temperaturen zorgen ervoor dat de bloemen langer meegaan. Controleer de grond regelmatig om hem licht vochtig maar niet drassig te houden.
  4. Bied eventueel ondersteuning, naarmate de bloemstengels groeien kunnen deze zwaar worden. Overweeg om de stelen uit te zetten of andere vormen van ondersteuning te bieden om ze rechtop te houden.
  5. Geniet van de geur, maar wees voorzichtig. De sterke geur van hyacinten kan overweldigend zijn, vooral in besloten ruimtes. Voldoende ventilatie kan helpen de geur te verdrijven.

Meer lezen over planten en bloemen? Bekijk ook onze andere artikelen, bijvoorbeeld Zonnebloem & Luchtzuiverende planten.

Deel dit bericht
Ander nieuws uit deze categorie
Orchidee groothandel

5 meest verkochte orchideeën en hun kenmerken

Elegant & populair. Dit zijn de twee beschrijvende woorden van een Orchidee. Lees hier welke soorten het meest verkocht worden bij Verbeek & Bol.
Aloë Vera plant

Aloë Vera Plant en 9 Veelgestelde vragen over de verzorging ervan

De Aloë Vera plant wordt beschouwd als gemakkelijk te verzorgen - maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Lees hier de veelgestelde vragen en laat jouw plant bloeien.
Amaryllis

Amaryllis Snijbloemen, Bollen & Planten

Het amaryllisseizoen staat op het punt van beginnen. Ontdek hier het assortiment!

Klant worden

Ben je op zoek naar hoogwaardige bloemen of planten om je assortiment mee te verrijken? Neem contact met ons op, We helpen je graag verder!