🍀Full-service bloemenbedrijf
🍀Compleet en vers assortiment
Duurzaamheid

Luchtzuiverende planten & Hoe zuivert een plant de lucht?

Luchtzuiverende kamerplanten en hoe ze de lucht zuiveren. Bekijk hun speciale eigenschappen gemakkelijk in één tabel.
6 minuten
Beste luchtzuiverende planten

Luchtzuiverende planten zijn enorm populair geworden naarmate meer en meer mensen zich bewust werden van het belang van de luchtkwaliteit binnenshuis en de impact ervan op gezondheid en welzijn. Daarom zijn veel huishoudens en kantoren begonnen met het opnemen van deze planten in hun binnenruimtes om de luchtkwaliteit te verbeteren. Meer planten in huis zorgt ook voor een aangename en gezellige sfeer.

Die trend merken wij bij Verbeek & Bol ook: er is een groeiende vraag naar luchtzuiverende kamerplanten in het bloemenexport assortiment. Uiteraard willen wij aan deze vraag voldoen en hebben wij luchtzuiverende planten aan ons assortiment toegevoegd, om onze B2B-klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Bent je op zoek naar een betrouwbare leverancier voor planten? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Hoe luchtzuiverende kamerplanten de lucht zuiveren en welke stoffen ze uit binnenruimtes kunnen verwijderen – dit wordt allemaal uitgelegd in dit artikel, dus lees snel verder.

Hoe zuivert een plant de lucht?

Kamerplanten die het natuurlijke vermogen hebben om bepaalde verontreinigende stoffen en gifstoffen uit de lucht te verwijderen, helpen de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Het primaire mechanisme waarmee planten de lucht zuiveren, is door fotosynthese, transpiratie en absorptie. Simpel gezegd werken planten door verontreinigende stoffen via hun bladeren en wortels op te nemen, ze om te zetten in voedingsstoffen en schone zuurstof weer in de lucht af te geven.

Hoe zuivert een kamerplant de lucht?

Planten zuiveren de lucht door

  • Fotosynthese: bij fotosynthese nemen planten koolstofdioxide (CO2) op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof (O2) en glucose. Dit is het proces waarbij planten hun eigen voedsel produceren. Als gevolg hiervan geven ze zuurstof af aan de atmosfeer, waardoor het zuurstofgehalte wordt verhoogd en de luchtkwaliteit wordt verbeterd.
  • Transpiratie: is het proces waarbij planten waterdamp afgeven via kleine poriën die huidmondjes op hun bladeren worden genoemd. Terwijl water van het oppervlak van de plant verdampt, ontstaat er een zuigeffect, waardoor lucht en verontreinigende stoffen uit de omgeving worden aangezogen. Deze verontreinigende stoffen worden vervolgens opgenomen in de bodem of plantenweefsels.
  • Absorptie van verontreinigende stoffen: Planten kunnen verschillende verontreinigende stoffen in de lucht opnemen, zoals fijn stof, vluchtige organische stoffen (VOS), stikstofoxiden (NOx) en zwaveldioxide (SO2). Deze verontreinigende stoffen kunnen worden gevangen op het oppervlak van bladeren of worden geabsorbeerd door het wortelsysteem en vervolgens worden afgebroken of opgeslagen in de weefsels van de plant.

Klinkt goed, toch, maar werken luchtzuiverende planten echt? Studies uitgevoerd door organisaties zoals NASA hebben de luchtzuiverende eigenschappen van bepaalde planten aangetoond, wat het idee geloofwaardig maakt en het gebruik ervan aanmoedigt.

Planten zijn niet de enige levende materie die kunnen helpen om de lucht te zuiveren, sommige bloemen kunnen dat ook. Zoals heliantus annuus. Wetenschappers noemen hyperaccumulatoren – planten die het vermogen hebben om hoge concentraties giftige stoffen in hun weefsels op te nemen.

Beste luchtzuiverende kamerplanten en hoe ze de lucht zuiveren

We hebben enkele luchtzuiverende kamerplanten en hun specifieke eigenschappen op een rij gezet in één tabel. Ze zijn allemaal verkrijgbaar in het assortiment van Verbeek & Bol. Heb je al zakelijke inlogcodes op onze webshop, dan kunt je deze direct bestellen. Of als je er een wilt, neem dan contact met ons op en vraag een zakelijk account aan.

Beste Luchtzuiverende kamerplanten

Zuiver de binnenlucht met deze planten:

Latijnse naamPlantennaamVermogen
SpathiphyllumLepelplantVoegt zuurstof toe, verwijdert gifstoffen zoals ammoniak, benzeen, formaldehyde en ethyleen.
Hedera helixKlimopKan benzeen, xyleen, koolmonoxide en formaldehyde verwijderen. Absorbeert vocht en kan ook helpen bij schimmel, vooral in badkamers.
Chrysalidocarpus LutescensGoudpalmNeemt koolstofdioxide op en geeft zuurstof af. Verwijdert chemicaliën zoals formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht.
Aloe VeraAloë VeraHeeft het vermogen om gifstoffen, verontreinigende stoffen en allergenen uit de lucht te verwijderen.
SansevieriaVrouwentongZuivert de lucht door gifstoffen (zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen en tolueen) via de bladeren op te nemen en zuivere zuurstof te produceren.
Ficus ElasticaRubberboomDe bladeren van rubberplanten nemen vooral formaldehyde uit de lucht op.
ScindapsusScindapsusVerwijder schadelijke stoffen uit de lucht en absorbeer ze. Zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethaan en tolueen.
Nephrolepis ExaltataKrulvarenDeze luchtzuiverende plant filtert schadelijke stoffen als formaldehyde, xyleen en tulol uit de lucht.
Phlebodium AureumZinkvarenEen van de beste luchtzuiverende kamerplanten, dankzij het vermogen om als natuurlijke luchtbevochtiger te werken en formaldehyde uit de lucht te verwijderen.
Chlorophytum comosumGraslelieVermindert luchtvervuiling binnenshuis. Met name
formaldehyde, een bekende kankerverwekkende stof en andere vluchtige organische stoffen.
OrchideaeOrchideeOrchideeën zijn bijzonder bedreven in het verwijderen van xyleen uit de lucht.
Olea EuropaeaOlijfboomOlijven kunnen bijdragen aan het zuiveren van de lucht. Ze zuiveren vooral luchtverontreiniging door fijnstof (PM).

Onthoud dat hoewel deze luchtzuiverende planten de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verbeteren, ze geen vervanging zijn voor goede ventilatie en andere maatregelen om de luchtvervuiling binnenshuis te verminderen. Het regelmatig openen van ramen, het gebruik van afzuigventilators en het schoonhouden van jouw leefruimte zijn ook essentieel voor het behoud van een gezonde luchtkwaliteit binnenshuis.

Deel dit bericht
Ander nieuws uit deze categorie
Orchidee groothandel

5 meest verkochte orchideeën en hun kenmerken

Elegant & populair. Dit zijn de twee beschrijvende woorden van een Orchidee. Lees hier welke soorten het meest verkocht worden bij Verbeek & Bol.
Aloë Vera plant

Aloë Vera Plant en 9 Veelgestelde vragen over de verzorging ervan

De Aloë Vera plant wordt beschouwd als gemakkelijk te verzorgen - maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Lees hier de veelgestelde vragen en laat jouw plant bloeien.
Amaryllis

Amaryllis Snijbloemen, Bollen & Planten

Het amaryllisseizoen staat op het punt van beginnen. Ontdek hier het assortiment!

Klant worden

Ben je op zoek naar hoogwaardige bloemen of planten om je assortiment mee te verrijken? Neem contact met ons op, We helpen je graag verder!