🍀Full-service bloemenbedrijf
🍀Compleet en vers assortiment
Planten

Olea Europaea (Olijfboom) kenmerken & kweektips

Het kweken van Olea europaea, of de gewone olijfboom, in een tuin geeft een mediterraans tintje aan het geheel. Lees de belangrijkste kenmerken en kweektips – en deel ze ook met jouw klanten.
4 minuten
Olea europaea

Olea europaea (olijfboom) is een kleine groenblijvende boom afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, inclusief delen van Europa, Afrika en Azië. De olijfbomen worden al duizenden jaren verbouwd en zijn van groot cultureel en economisch belang. Deze bomen worden voornamelijk gekweekt voor de productie van olijfolie, maar olea is ook populair bij tuinliefhebbers en wordt gebruikt om een unieke groene sfeer te creëren.

Olijven hebben een gedraaide en knoestige stam, met zilvergroene bladeren. De bladeren zijn lancetvormig en leerachtig en blijven jaarrond aan de boom. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de olijfboom het hele jaar door verkrijgbaar is en daarom een ​​geliefd product in de bloemen export van Verbeek & Bol.

Olijfboom de belangrijkste kenmerken

De belangrijkste kenmerken van Olea Europaea

Over het algemeen heeft het kenmerkende uiterlijk van de olijfboom, met zijn gedraaide stam, zilvergroene bladeren en een overvloed aan vruchten, hem door de geschiedenis heen tot een symbool van vrede, welvaart en een lang leven gemaakt. Deze middelgrote boom is in de groothandel verkrijgbaar van 20 cm tot 2 meter. Met de juiste groeiomstandigheden kan ze een hoogte bereiken van ongeveer 10-12 meter. Als je deze enorme resultaten nastreeft, vind je verderop in dit artikel de juiste kweektips. Maar laten we eerst de belangrijkste kenmerken van de olijfboom doornemen.

Olea Europaea is gemakkelijk te herkennen aan de volgende kenmerken:

1. Stam. Olijfbomen hebben een gedraaide en knoestige stam. De schors van de boom is grijsbruin en wordt ruw en diep gegroefd naarmate de boom ouder wordt.

2. Bladeren. Olijfboombladeren zijn klein, smal en lancetvormig. De textuur is leerachtig en heeft meestal een grijsgroene kleur aan de bovenzijde. De onderkant kan er zilverachtig uitzien door een fijne laag kleine haartjes. De bladeren zijn groenblijvend, wat betekent dat ze het hele jaar door aan de boom blijven zitten.

3. Vruchten. De vruchten van de Olea europaea boom zijn natuurlijk olijven. Het zijn kleine, ovaalvormige steenvruchten met een harde pit in het midden. Hun kleur varieert afhankelijk van het stadium van rijpheid, variërend van groen tot zwart. Denk eraan om uw boom goed water te geven en vergeet niet om kunstmest te gebruiken om uw eigen olijven te krijgen.

4. Hoogte. Deze middelgrote boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 10-12 meter. Als je hebt gedacht dat je olijfbomen in je tuin zou willen planten (of misschien zelfs in een container wilt latengroeien), vraag je je misschien af ​​hoe hoog olijfbomen worden. Ze kunnen wel 2 meter hoog worden. Dit gaat niet snel. Olijven groeien slechts twee tot tien centimeter per jaar. Bovendien zal een olijfboom in pot langzamer groeien dan een plant die in de grond is geplant.

5. Leeftijd. In de natuur met de juiste mediterrane omstandigheden kunnen de olijven een flamboyante leeftijd van 500 jaar bereiken. Zoals je zou verwachten, is deze hoge leeftijd niet mogelijk voor bomen die in potten groeien. Dus je zou kunnen vragen, hoe lang zal een olijfboom in een pot leven? In een pot kunnen ze een aantal jaren overleven, al zullen ze uiteindelijk in de grond geplant moeten worden om te overleven. Zolang je een voldoende grote pot hebt, kan de boom er wel acht of negen jaar in leven. Zet de pot in de volle zon.

Olea Europaea beste kweektips

Olijfboom beste kweektips

Olea Europaea wordt beschouwd als onderhoudsvriendelijke planten. Ze zijn droogtetolerant en geven de voorkeur aan droge grond en lucht, regelmatig water geven en zes uur dagelijks zonlicht. Door hun aanpassingsvermogen kunnen ze slagen in verschillende omstandigheden, ook buiten een mediterraan klimaat. Om je boom mooi en sterk te laten groeien, volgen hier enkele tips voor het kweken van Olea europaea in een tuin.

De juiste plek- en bodemkwaliteit

Kies een zonnig plekje in je tuin. Olijfbomen gedijen goed in streken met een mediterraan klimaat, ze hebben veel zonlicht nodig. Minimaal 6 uur per dag. Hoe meer zon de olijf krijgt, hoe beter hij groeit. Zodra je de juiste zonnige plek hebt gevonden, controleer je de kwaliteit van een bodem. Olea geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond met een pH-waarde tussen 6 en 8. Als uw grond kleiachtig of zwaar is, overweeg dan om de drainage te verbeteren door organisch materiaal zoals compost of zand toe te voegen. Vergeet niet om gebieden met een slechte afwatering te vermijden, omdat wateroverlast de wortels kan beschadigen. Plant in de lente of vroege herfst als de grond warm is. Graaf een gat dat iets groter is dan de kluit van het jonge boompje en plaats het in het gat, zorg ervoor dat de knopverbinding iets boven het grondniveau komt. Vul het gat met aarde en verstevig het voorzichtig rond de wortels.

Zorg voor Olea europaea

De olijfbomen zijn droogtetolerant, maar jonge, net geplante bomen hebben regelmatig water nodig, iets vaker dan oudere bomen. Geef olijven diep maar niet vaak water. Het is belangrijk dat je de grond tussen de gietbeurten laat uitdrogen. Vermijd ook te veel water, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Over het algemeen hebben olijfbomen geen zware bemesting nodig. Een of twee keer per jaar in het voor- en/of najaar kan essentiële voedingsstoffen leveren. Pas op dat je niet te veel bemest, omdat dit kan leiden tot overmatige vegetatieve groei en de fruitproductie kan verminderen. Om jouw boom in goede conditie te houden, kunt je hem af en toe snoeien. De beste tijd hiervoor is tijdens de late winter of het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder ook dode of zieke takken en dun drukke gebieden uit om de luchtstroom en de penetratie van zonlicht te verbeteren.

Hoe Olea Europaea te kweken in een koud klimaat?

Als je in een koud klimaat leeft, zoals in Scandinavische landen, zal je olijfboom de winter buiten niet overleven. Dit is het punt waarop het kweken van jouw boom in een container een optie kan zijn. Voor de wintermaanden kun je de pot gemakkelijk binnen zetten. Dit heeft ook voordelen: een olijf is ook een van de luchtzuiverende planten, en kan fijnstof van de binnenlucht absorberen. Vergeet niet om hem ergens te plaatsen waar hij minstens 6 uur zonlicht per dag krijgt (net zoals Aloë vera-plant). Omdat olijfbomen inheems zijn in het Middellandse Zeegebied, kunnen ze droge binnenlucht verdragen en hebben ze meestal geen extra luchtvochtigheid nodig.

Soms kan zelfs in de warmere landen de temperatuur tijdens de wintermaanden dalen. Olijven kunnen worden aangetast door extreem koud weer, onder de -10°C. Dit kan schade aan het gebladerte veroorzaken. Om goed voor jouw boom te zorgen, moet je hem bij lage temperaturen zorgvuldig inpakken (Plantenbeschermhoes). Dit redt de prachtige boom van bevriezing.

Lees ook

Deel dit bericht
Ander nieuws uit deze categorie
Orchidee groothandel

5 meest verkochte orchideeën en hun kenmerken

Elegant & populair. Dit zijn de twee beschrijvende woorden van een Orchidee. Lees hier welke soorten het meest verkocht worden bij Verbeek & Bol.
Aloë Vera plant

Aloë Vera Plant en 9 Veelgestelde vragen over de verzorging ervan

De Aloë Vera plant wordt beschouwd als gemakkelijk te verzorgen - maar er kan natuurlijk altijd iets misgaan. Lees hier de veelgestelde vragen en laat jouw plant bloeien.
Amaryllis

Amaryllis Snijbloemen, Bollen & Planten

Het amaryllisseizoen staat op het punt van beginnen. Ontdek hier het assortiment!

Klant worden

Ben je op zoek naar hoogwaardige bloemen of planten om je assortiment mee te verrijken? Neem contact met ons op, We helpen je graag verder!